Dla wszystkich, którzy są na diecie, okres świąteczny może być dużym wyzwaniem.

Co roku padają pytania – co z dietą? Co z tym glutenem, którego unikam? Zjeść tradycyjne pierogi czy przygotowywać potrawy bardziej dietetyczne? Ciężko liczyć kalorie na co dzień, a co tu dopiero podczas wigilii? Odpowiedź jest jedna: zdecydowanie liczenie makroskładników nie jest istotne, ale warto zachować zdrowy rozsądek.

Co zrobić, aby święta były przyjemnym czasem spędzonym z rodziną, bez wyrzutów sumienia, wielkiego obżarstwa, ale też nie odmawiając sobie wszystkiego?

Zacznij planować świąteczne menu już nie co wcześniej. Jeśli wybierasz się do kogoś bliskiego na święta, zaproponuj, że sama możesz coś przygotować.

W sieci krąży dużo przepisów na zdrowszą wersję sernika lub wegańskiego makowca. Sama umieszczę tutaj przepis na piernikowe ciasto marchewkowe bez glutenu. Może skorzystasz 😉  Na pewno znajdzie się osoba przy stole, która również będzie chciała skosztować twoich wypieków.

Jednak nie samym ciastem człowiek nie żyje i chętnie zjadłoby się coś jeszcze.

Dlatego wybierz dania, które najbardziej ci smakują. U mnie zdecydowanie jest to barszcz i pierogi. Oczywiście barszcz najlepiej przygotować samemu, ponieważ nie znajdziemy w nim konserwantów i ulepszaczy smaku, jak w tych kupionych.  Jeśli czujesz się ciężko po spożyciu pszenicy oraz grzybów, możesz  ograniczyć spożycie pierogów lub spróbować przygotować je na mące ryżowej.

Jedz małe porcje i nie siadaj do stołu na czczo. Wilczy apetyt nie ułatwi ograniczenia konsumpcji, a zbyt duża porcja spowoduje, że za chwilę odczujesz pełny żołądek. A to dopiero początek wieczerzy.

Nie jedz na siłę, tłumacząc, że święta są raz w roku i już tak szybko nie zjesz tradycyjnych potraw!

Zrezygnuj z dań, na które w ogóle nie masz ochoty. Nikt się nie pogniewa, że nie skosztowałaś np. śledzia.

Nie zapomnij o aktywności fizycznej! Spacer z rodziną, zabawy z dziećmi – o takiej aktywności myślę podczas świąt. Siedzenie cały dzień przy stole nie poprawi nam trawienia i samopoczucia!

Pamiętaj o spożyciu odpowiedniej ilości płynów. Rano dla poprawy trawienia możesz wypić szklankę ciepłej wody z cytryną lub octem jabłkowym. Ocet jabłkowy z wodą doskonale sprawdza się także przed spożyciem posiłku w ciągu dnia. Jeśli masz delikatny żołądek zastąp ocet herbatami ziołowymi – idealnie sprawdzi się mięta, koper włoski,  rumianek.

 

Boże Narodzenie to czas, gdy można pozwolić sobie na odstępstwa od diety. Jednak nie są powodem, żeby móc objadać się od rana do wieczora. Kluczem do dobrego samopoczucia i braku wyrzutów sumienia jest zdrowy umiar.

Przepisy:

Ciasto marchewkowo-piernikowe

400 g obranej marchewki

150 g mąki ryżowej

3 jaja

2 łyżki oleju ryżowego

150 g orzechów włoskich

150 g daktyli

2-3 łyżeczki Przyprawy do piernika bez cukru

 

Daktyle zalać wrzątkiem, aby zmiękły. Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli masz dobry mikser, możesz wrzucić marchewkę do zmiksowania lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do marchewki dodać odsączone daktyle, zmiksować. Następnie dodać resztę składników z wyjątkiem orzechów włoskich.  Połączyć ze sobą. Na koniec dodać orzechy do masy i delikatnie połączyć wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki. Masę wylać do okrągłej formy i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach  około 50-60 minut.

 

SUMA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH W 8 PORCJACH 2316 kcal B 55,30  T 132,94 W 287,10

SUMA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH W 1 PORCJI 290 KCAL B 6,91 T 16,62 W 35,89