Blog

Czerp wiedzę od najlepszych!
Nasz blog powstaje we współpracy z magistrem dietetyki, osobistą stylistką oraz managerami klubów, którzy dzielą się z Tobą swoim doświadczeniem. Skorzystaj i poszerz swoją wiedzę!

Kup karnet
#FitAndTheCity

Blog

Czerp wiedzę od najlepszych!
Nasz blog powstaje we współpracy z magistrem dietetyki, osobistą stylistką oraz managerami klubów, którzy dzielą się z Tobą swoim doświadczeniem. Skorzystaj i poszerz swoją wiedzę!

Kup karnet
#YouAndTheCity

Blog

Czerp wiedzę od najlepszych!
Nasz blog powstaje we współpracy z magistrem dietetyki, osobistą stylistką oraz managerami klubów, którzy dzielą się z Tobą swoim doświadczeniem. Skorzystaj i poszerz swoją wiedzę!

Kup karnet
#FunAndTheCity

Blog

Czerp wiedzę od najlepszych!
Nasz blog powstaje we współpracy z magistrem dietetyki, osobistą stylistką oraz managerami klubów, którzy dzielą się z Tobą swoim doświadczeniem. Skorzystaj i poszerz swoją wiedzę!

Kup karnet
#WeAndTheCity
#YouAndTheCity

Twój tygodniowy program dietetyczny – DZIEŃ SIÓDMY

Urszula Somow 24.08.2016

UWAGA!
Plan dietetyczny został opracowany dla kobiety o wzroście 165 cm, wadze 65 kg i wykonującej 4 treningi siłowe + cardio tygodniowo oddzielone jednym dniem odpoczynku. Pamiętaj, że nasz plan jest jedynie wskazówką. Najlepsze efekty osiągniesz radząc się trenera personalnego i dietetyka.

 

NIEDZIELA (wolne od treningu)

  • 1769 kcal
  • 87 g białka (1,3 g/kg mc) 348 kcal
  • 69 g tłuszczu 621 kcal
  • 200 g węglowodanów (3 g/kg mc) 800 kcal

 

Śniadanie

Omlet jaglany z warzywami

  • jajko „0“ lub „1“
  • 30 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • olej rzepakowy
  • zielony groszek
  • pomidorki koktajlowe
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie
  • opcjonalnie: łyżeczka przecieru pomidorowego
  • świeża bazylia

Do ugotowanej kaszy wbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki. Listki bazylii drzemy i dodajemy do masy z jajka i kaszy. Warzywa i jajko z kaszą smażymy na patelni przetartej nasączonym w oleju gazikiem.

TIP: Śniadania (szczególnie w dni bez treningów) nie muszą być słodkie. Wytrawny omlet pozwoli Ci najeść się do syta, dostarczy witamin, składników mineralnych i błonnika oraz przeciwutleniaczy, a także nie będzie powodował znaczących wahań glukozy we krwi, gwarantując dobre samopoczucie.

 

II śniadanie

Dziki ryż z awokado i orzechami

  • 30 g dzikiego ryżu
  • 2 łyżki dowolnych orzechów
  • sok z ¼ cytryny
  • ½ awokado
  • czosnek
  • opcjonalnie: kawałek papryczki chili

Ryż gotujemy. Awokado myjemy, przekrajamy, wyjmujemy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką. Skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy owoc na kawałki, dodajemy czosnek i całość dokładnie mieszamy. Mieszamy ryż z awokado i posypujemy orzechami.

TIP: Dziki ryż, zwany też owsem wodnym, nie tylko interesująco wygląda, ale posiada też wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Jego ciemny kolor świadczy o wysokiej zawartości składników antyoksydacyjnych.

 

Obiad

Duszone warzywa z soczewicą, komosą ryżową i olejem lnianym

7

 

Podwieczorek

Miseczka młodego bobu
z łyżeczką oleju lnianego, posypanego sezamem

TIP: Jedz sezonowo! Podążając za kalendarzem sezonowości zapewnisz sobie możliwie największą różnorodność produktów w diecie. Zachęcić Cię to może również do poznawania nowych produktów i potraw.

 

Kolacja

Chłodnik z botwinką i młodymi ziemniaczkami

Russian cold soup with beetroot, bowl,spoons, eggs,greenery on dark wooden table. Style rustic. Selective focus.

  • ¼ pęczka botwinki razem z buraczkami
  • 2 ogórki gruntowe
  • kilka rzodkiewek
  • ¼ pęczka koperku
  • ¼ pęczka szczypioru
  • mały ząbek czosnku
  • 300 ml maślanki lub kefiru
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • 2 młode ziemniaczki
  • opcjonalnie: jajko gotowane

 

Ziemniaczki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w mundurkach. Buraczki umyj i obierz ze skórki, a potem pokrój dość drobno. Botwinkę także umyj i posiekaj. Wrzuć do garnka i zalej wodą lub bulionem warzywnym tak, aby przykrył botwinkę. Gotuj ok. 12 min. aż warzywa zmiękną. Zdejmij z kuchenki, dodaj sok z cytryny i odstaw do ostudzenia. Ogórki obierz i razem z rzodkiewkami zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypior drobno posiekaj. Do ostudzonego wywaru z buraczkami wlewamy maślankę i jogurt, a następnie starte warzywa, koperek i szczypior. Gotowy chłodnik najlepiej przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z młodymi ziemniaczkami lub gotowanym jajkiem.

 

TIP: Warto jeść tradycyjne potrawy, które kojarzą się nam z rodzinnym domem i wzmacniają kulturową przynależność. Pielęgnuj jednak tradycję jednocześnie dbając o sylwetkę – czasem warto zamienić śmietanę na jogurt, a do ziemniaków nie dodawać masła J

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

(Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany)

Więcej wpisów z tej kategorii
Kup karnet
Bądźmy w kontakcie