Blog

Czerp wiedzę od najlepszych!
Nasz blog powstaje we współpracy z magistrem dietetyki, osobistą stylistką oraz managerami klubów, którzy dzielą się z Tobą swoim doświadczeniem. Skorzystaj i poszerz swoją wiedzę!

Kup karnet
#FitAndTheCity

Blog

Czerp wiedzę od najlepszych!
Nasz blog powstaje we współpracy z magistrem dietetyki, osobistą stylistką oraz managerami klubów, którzy dzielą się z Tobą swoim doświadczeniem. Skorzystaj i poszerz swoją wiedzę!

Kup karnet
#YouAndTheCity

Blog

Czerp wiedzę od najlepszych!
Nasz blog powstaje we współpracy z magistrem dietetyki, osobistą stylistką oraz managerami klubów, którzy dzielą się z Tobą swoim doświadczeniem. Skorzystaj i poszerz swoją wiedzę!

Kup karnet
#FunAndTheCity

Blog

Czerp wiedzę od najlepszych!
Nasz blog powstaje we współpracy z magistrem dietetyki, osobistą stylistką oraz managerami klubów, którzy dzielą się z Tobą swoim doświadczeniem. Skorzystaj i poszerz swoją wiedzę!

Kup karnet
#WeAndTheCity
#YouAndTheCity

Twój tygodniowy program dietetyczny – DZIEŃ SZÓSTY

Urszula Somow 16.08.2016

UWAGA!
Plan dietetyczny został opracowany dla kobiety o wzroście 165 cm, wadze 65 kg i wykonującej 4 treningi siłowe + cardio tygodniowo oddzielone jednym dniem odpoczynku. Pamiętaj, że nasz plan jest jedynie wskazówką. Najlepsze efekty osiągniesz radząc się trenera personalnego i dietetyka.

 

DZIEŃ SZÓSTY (cardio)

  • 1654 kcal
  • 72 g białka (1,1 g) 288 kcal
  • 70 g tłuszczu 630 kcal
  • 184 g węglowodanów (2,83 g/kg mc) 736 kcal

 

Śniadanie (przed cardio)

Omlet owsiany z musem z mango

  • 100 g mango
  • ½ banana
  • szczypta cynamonu
  • 1 jajko „0“ lub „1“
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki serka wiejskiego „light“
  • opcjonalnie: miód, syrop klonowy, wiórki kokosowe, bakalie
  • odrobina oleju kokosowego

Mango i banana myjemy i obieramy ze skórki, po czym blendujemy razem z cynamonem. Łyżkę musu roztrzepujemy z jajkiem, płatkami owsianymi i opcjonalnie miodem. Patelnię rozgrzewamy i lekko przecieramy olejem kokosowym. Zmniejszamy ogień i smażymy placki – po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Podajemy z resztą musu i serkiem wiejskim, opcjonalnie posypując wiórkami kokosowymi lub dowolnymi bakaliami.

TIP: Jeśli masz czas placki można również upiec. W wersji wegańskiej nie dodawaj miodu, a jajko zamień na siemię lniane, które należy zmielić i zalać wodą razem z płatkami owsianymi. Serek wiejski zamień na jogurt sojowy lub kokosowy i gotowe!

 

II śniadanie (po cardio)

Tropikalny budyń z kaszy jaglanej

infografika

 

Obiad

Zupa tajska z cukinią Close up of a bowl of chinese style beef noodle soup.

  • 100 g polędwicy wołowej
  • pół cukinii
  • kilka różyczek brokułu
  • pół dużej marchwi
  • pół korzenia pietruszki
  • 30 g ryżu brązowego
  • 40 ml mleka kokosowego
  • sok i skórka otarta z limonki
  • sos sojowy
  • 1 cm korzenia imbiru
  • kawałeczek papryczki chili
  • curry (bez glutaminianu sodu)
  • olej kokosowy
  • świeża kolendra do posypania

Wołowinę i warzywa umyj i pokrój w paski. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej kokosowy, po czym dodaj curry, starty imbir. Smaż mięso z każdej strony po kilka minut, po czym dodaj sok z limonki, sos sojowy, chili i warzywa. Gdy warzywa lekko się zeszklą wlej bulion i gotuj przez 30-40 min., aż mięso będzie miękkie. Ryż ugotuj oddzielnie aby go nie rozgotować i dodaj go do miseczki, w którą przelejesz zupę. Na koniec posyp zupę świeżą kolendrą.

TIP: papryczka chili zawiera kapsaicynę, która nie tylko jest silnym przeciwutleniaczem, ale naturalnie przyspiesza przemianę materii. Jeśli zatem chcesz przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej nie zaszkodzi spróbować dodawać ją do potraw częściej J

 

Podwieczorek

Orzechy i owoce sezonoweWalnuts in woman hands forming heart shape

  • garść orzechów włoskich

TIP: Mimo tego, że orzechy są niesamowicie zdrowe, są też kaloryczne, dlatego czasami gdy nie masz ochoty gotować lub planujesz dłuższy pobyt poza domem, to właśnie orzechy sprawdzą się znakomicie jako przekąska. Zawierają białko i wysokiej jakości tłuszcze oraz błonnik, dlatego mimo że nie zajmą dużo miejsca w podróżnej torbie czy plecaku, w Twoim żołądku dadzą sygnał sytości.

 

Kolacja

Burger z fasoli na liściu sałaty

  • 80 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • ½ dużego jajka „0“ lub „1“
  • łyżeczka otrąb gryczanych
  • 2 duże suszone pomidory
  • cebula
  • liść sałaty
  • pół pomidora
  • pół papryki zielonej
  • 1/3 ogórka
  • olej rzepakowy
  • suszona bazylia, czosnek, ostra papryka
  • opcjonalnie: ½ łyżeczki przecieru pomidorowego

Warzywa myjemy. Cebulę szklimy na oleju i wodzie. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Fasolę mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem, po czym mieszamy z pomidorami suszonymi, otrębami, jajkiem i przyprawami. Opcjonalnie dodajemy przecier pomidorowy. Formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 minut. W czasie gdy kotleciki się pieką robimy sałatkę z pomidora, papryki, ogórka, oliwy i doprawiamy ją do smaku ulubionymi przyprawami. Kotlecik podajemy na liściu sałaty z sałatką warzywną.

TIP: Fasola i inne nasiona roślin strączkowych są dobrym źródłem białka, a dzięki zawartości błonnika pozwolą Ci szybko i na długo poczuć sytość. Łączenie ich z nasionami roślin oleistych (słonecznik, dynia, sezam, mak), orzechami, czy zbożami pozwoli otrzymać białko pełnowartościowe. W burgerach śmiało możesz zatem zastąpić jajko siemieniem lnianym, które doskonale zlepi kotleciki i uzupełni występujące w mniejszej ilości aminokwasy w fasoli.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

(Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany)

Więcej wpisów z tej kategorii
Kup karnet
Bądźmy w kontakcie