Na rynku jest wiele środków o których się mówi potocznie „spalaczami tłuszczu”. Jedne działają lepiej, inne gorzej, a niektóre z nich to zwykłe chwyty marketingowe i naciąganie ludzi na pieniądze.
W tym artykule przybliżę 5 naturalnych substancji wspomagających proces odchudzania. Należy jednak pamiętać, że prawdziwym kluczem do osiągnięcia wymarzonej sylwetki jest odpowiednio dobrana dieta i aktywność fizyczna.
„Spalacze” stanowią tylko niewielki dodatek podczas całego procesu redukcji tkanki tłuszczowej.
Kofeina
To alkaloid który występuje w owocach papryki, jej ilość sięga od 0,1-1% masy warzywa
Działanie:
- podnosi termogenezę
- zwiększa spalanie energii
Wyciąg z zielonej herbaty
Zielona herbata nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również poprawia krążenie, ma silne działania antyoksydacyjne, pomaga redukować i opóźnia oznaki starzenia się organizmu, ogranicza poziom cholesterolu
Działania odchudzające:
- reguluje apetyt
- zawiera teinę(odpowiednik kofeiny)
- ułatwia trawienie
- właściwości oczyszczające
Należy pamiętać, aby zachować wszystkie właściwości zielonej herbaty, należy ją parzyć wodą o temperaturze ok. 80 stopni.
CLA
To sprzężony kwas linolowy. Substancję tą możemy znaleźć między innymi w mięsie przeżuwaczy, pełnotłustym nabiale, jajkach.
Działanie:
- przeciwnowotworowe
- wspomaga układ immunologiczny
- obniża poziom cholesterolu
- zmniejsza odkładanie się tłuszczu i zwiększa lipolizę – proces rozkładu tkanki tłuszczowej