Jeśli lubicie snickersa to jesteśmy przekonani, że ta tarta również się Wam spodoba! Tarta snickers z zdrowej wersji na bazie kaszy jaglanej z masłem orzechowym i daktylami Do tego lekko słony karmel na bazie mleczka kokosowego…smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
Składniki
Spód:
- 50g płatków owsianych
- 50g suszonych daktyli od Sante
- 40g orzechów arachidowych (opcjonalnie można użyć innych)
- 40g nasion słonecznika
- 2 łyżki oleju kokosowego
- do dosłodzenia: słodzik/ stevia/ erytrytol
Masa orzechowa:
- 150g kaszy jaglanej
- 2 duże łyżki masła orzechowego ze 100% orzechów Go On Nutrition
- kilka kropli aromatu nugatowego
- do dosłodzenia: słodzik/ stevia/ erytrytol
- opcjonalnie odrobina mleka jeśli masa będzie za gęsta
Na wierzchu:
- 40g gorzkiej czekolady
- karmel kokosowy: 20g cukru trzcinowego + 50g mleczka kokosowego + 70ml wody + odrobina soli
- orzechy arachidowe
Przygotowanie
1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Odlać wodę i zblendować na gładką masę. Płatki owsiane, nasiona słonecznika i orzechy arachidowe zmielić na drobno. Połączyć z pastą z daktyli, dosłodzić według gustu i dodać płynny olej kokosowy. Porządnie wymieszać do uzyskania jednolitej gęstej masy (można dodać trochę zimnej wody aby masa lepiej się połączyła). Przełożyć na dno okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
2. Kaszę jaglaną opłukać w zimnej wodzie i ugotować według zaleceń na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodać masło orzechowe, aromat nugatowy i dowolny zamiennik cukru. Zblendować do uzyskania jednolitej masy (możliwe, że będzie konieczne dodanie odrobiny mleka jeśli masa będzie zbyt gęsta do zblendowania). Przełożyć na przygotowany wcześniej spód i wstawić ponownie do lodówki.
3. Na dno garnka wsypać 2 łyżki cukru trzcinowego i na małym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia. Wlać zimną wodę (uwaga bo może pryskać) i doprowadzić do wrzenia. Dodać mleczko kokosowe, odrobinę soli i gotować na małym ogniu aż masa będzie gęsta (do 10 minut). Odstawić do wystygnięcia.
Wartości odżywcze
Cała tarta to 10 kawałków.
Białko: 6.2g
Tłuszcz: 11.5g
Węglowodany: 19.8g
215 kcal
Marcin Gąsiński
Specjalista Sante – jest Absolwentem Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie, specjalizuje się w treningu siłowym, ale kocha sport w każdej formie. Jak wiele osób poszedł na siłownię żeby poprawić swoją sylwetkę, jednak z czasem przerodziło się to w pasję, która trwa do dziś. Uwielbi pomagać ludziom, pracować z nimi i być częścią ich małych lub większych sukcesów.