Zbliża się Nowy Rok. Jak zwykle większość z nas obieca sobie solennie, że schudnie i zacznie trenować. Nic prostszego, wystarczy wykupić karnet do klubu fitness. I tu zaczynają się… obawy

„Nie umiem obsługiwać sprzętu”, „nie umiem ćwiczyć poprawnie”, „nie wiem jak mam się zachować”, „nie wyglądam” – brzmi znajomo? Nawet nie wiesz jak bardzo! Obawy przed byciem negatywnie ocenionym podczas pierwszej wizyty na siłowni miało aż 6 na 10 jej aktywnych użytkowników – wynika z badania* przeprowadzonego przez sieć całodobowych klubów fitness CityFit.

Czy ten strach był potrzebny? Respondenci badania szybko przekonali się, że zupełnie nie! Aż 95% klubowiczów CityFit twierdzi, że nigdy nie zdarzyło się, by ktoś z innych trenujących powiedział coś negatywnego na temat ich wyglądu lub formy. 92% zadeklarowało również, że nigdy nie zdarzyło się, aby ktoś w klubie skrytykował ich umiejętności treningowe lub wiedzę na temat obsługi sprzętu czy zachowania na siłowni. Przeciwnie: 6 na 10 z badanych spotkało się z sytuacją, w której ktoś z innych trenujących udzielił im wsparcia (pomógł ustawić sprzęt, dał wskazówkę treningową, pomógł odnaleźć się w klubie). 75% zauważyło również, że debiutantów aktywnie wspiera obsługa klubu.

Najbardziej kibicujemy seniorom i osobom size+

A jak o osobach debiutujących w klubie fitness myślą stali bywalcy? Z badania CityFit wynika, że bardzo pozytywnie – w końcu sami pamiętają swoje początki. Na pytanie „Jaki masz stosunek do osób w klubie, po których widać, że dopiero zaczynają przygodę z treningami?”: 50% klubowiczów odpowiedziało, że pozytywny – fajnie że próbują, 33% kibicuje im z całego serca, 18% twierdzi, że są im obojętni. Odpowiedzi „śmieszą mnie” oraz „irytują mnie” nie uzyskały nawet 0,5% głosów!

Debiutanci, których widok w klubie wywołuje szczególnie pozytywne emocje to seniorzy (56% wskazań) oraz osoby size+ (45% wskazań). To właśnie tym grupom klubowicze CityFit kibicują najmocniej.

W klubie jak w drugim domu

Ankietowani zostali zapytani również o to, co powiedzieli by osobie, która rozważa przyjście do klubu, ale obawia się czy sobie poradzi i zostanie dobrze przyjęta. Tutaj pojawiła się prawdziwa lawina komentarzy i słów wsparcia, na przykład:

• „Żeby się nie bała, bo naprawdę nie ma czego. Zero negatywnej atmosfery, zero oceniania. Same plusy i ogromna pomoc obsługi.”
  • „Daj sobie szansę na zmienienie czegoś w życiu. W razie czego pytaj – na pewno ktoś udzieli Ci pomocy.”
  • „Po pierwszej wizycie stres mija i na każdym kolejnym treningu czujesz się już swobodnie i czekasz na kolejny.”
  • „Na siłowni jest się społecznością, która sobie pomaga.”
  • „Po każdym treningu będziesz naładowany pozytywnymi emocjami i będziesz wracać tu z uśmiechem na ustach.”
  • „CityFit to wielka rodzina, bez względu na rozmiar swojego ciała znajdziesz bratnią duszę do rozmowy i wspólnego treningu. Nie bój się tych „największych”. Oni zawsze chętnie pomagają, dają cenne wskazówki, wystarczy tylko zapytać.”
  • „Na siłowni każdy zajmuje się swoim treningiem. Nikt nikogo nie ocenia.”
  • „Choć na początku też miałam obawy, to po pewnym czasie wchodząc na siłownię czuję się jak w drugim domu.”
  • „Pokochasz to! I trening i ludzi, których tu poznasz! Czekamy na Ciebie!”

Love Yourself – zajęcia szyte na miarę

Klubowicze radzą również, by osoby, które czują się szczególnie niepewnie, zaczynały pod opieką trenera personalnego albo instruktora – na zorganizowanych zajęciach grupowych. A te drugie właśnie pojawiły się w specjalnym wydaniu.

Od grudnia CityFit wprowadził do grafika wszystkich 22 klubów autorskie zajęcia Love Yourself – stworzone we współpracy z osobami plus size – dla osób plus size, ale nie tylko! To zajęcia dla wszystkich, którzy zaczynają treningi i chcą nauczyć się swojego ciała, by pokochać je jeszcze bardziej. Czym różnią się od pozostałych? Przede wszystkim tempo i intensywność ćwiczeń dostosowane do możliwości osób, które do tej pory nie ćwiczyły. Sieć zadbała również o opiekę wykwalifikowanej kadry oraz atmosferę wzajemnego wsparcia i szacunku.

Ambasadorką zajęć jest Kinga Zawodnik – prezenterka telewizyjna, która w swoich programach w TVN Style udowadniała, że każdy bez względu na rozmiar może przełamywać swoje ograniczenia i robić to, o czym marzy. Więcej informacji o tym treningu można znaleźć na stronie love.cityfit.pl.

Przeczytaj również

Gala Gwiazda Jakości Obsługi 2024 CityFit

2021.12.22

CityFit na gali Gwiazdy Jakości Obsługi 2024

Na uroczystości odebraliśmy godło za najwyższe standardy obsługi klienta.

Siłownie 24/7 CityFit czynne cały weekend majowy

2021.12.22

Kluby fitness otwarte w majówkę – CityFit zaprasza!

Kluby CityFit będą otwarte także 1 i 3 maja.